Aktív labdarúgó is volt, már a háború előtt játszott a Balassagyarmati MTE csapatában.
A Kispesti Atlétikai Klubban futballozott. Legálisan Olaszországba távozott 1947-ben.
Kövit az első ligás Foggia szerződtette, mint profit, majd az AS Roma játékosa lett 1950-ig, ahol együtt játszott Zsengellér Gyulával, a kor legjobb labdarúgójával, az 1938-as VB ezüstérmes válogatottunk csatárával.
1949-ben Rómában a Piccola Budapest étterem vezetője lett, majd elvette feleségül edzője lányát és ezt követően távozott a család Amerikába.
New York-i főiskolán szállodai és vendéglátóipari diplomát szerzett. Először a híres Waldorf Astoria főpincére lett, majd Sherry Netherland Hotel helyettes bankett menedzseri állását kapta.
A Four Seasons 1959-ben nyílt meg New Yorkban. Egyes termeket élőfák díszítettek, a falakon Miró, Picasso képeket is láthatott a vendégsereg.
Kövi Pál és üzlettársa, Tom Margittai 1973-ban vásárolták meg az addigi tulajdonosoktól az éttermet és néhány év alatt nemcsak sikeresen helyreállították, de jelentősen növelték a renomét.
New York-iak ezrei, akik korábban nem engedhették meg, hogy a Four Seasons-ban fogyaszthassanak, tömegesen keresték fel az éttermet. Nemzetközi elit találkozóhelyévé vált a Four Seasons.
Megérdemelt elismerést az 1980-ban, a Kriterion gondozásában megjelent Erdélyi lakoma című, a mai napig gasztronómia alapműnek és hivatkozásnak tekintett könyve hozta meg, amelyet 1985-ben a Corvina kiadása követte.
Több szakácskönyv szerzője.